Vihreät vapauttivat lapsia päiväkodista

(Eesti Ekspres, Kranaat, 26.10.2006)


Tunkeutuminen tiloille, rikotut häkit, tuhannet vapauteen lasketut minkit ja hopeaketut. Sellaisia uutisia olemme tottuneet lukemaan Suomen sanomalehdistä.

Mutta nyt myös Viron vihreät näyttivät kyntensä. Eilen aamulla tunkeutui eläinnaamioihin pukeutunut vihreiden ryhmä Mustamäen päiväkotiin. Ovet rikottiin, hoitajat sidottiin kiinni ja sadat lapset päästettiin irralleen Tallinnaan.

Vihreät jättivät tapahtumapaikalle viestin, missä selvittivät tempauksensa tarkoitusta:

”Ketään ei saa pakottaa käymään päiväkodissa vastoin tahtoaan. Se on alistamista, mitä vastaan aiomme keinoja kaihtamatta taistella”, sanotaan viestissä.

Vihreät antavat viestissään myös ymmärtää, että seuraavat toimenpiteet voivat kohdistua kouluihin ja työyhteisöihin, jolloin vapautettaisiin oppilaita ja työssäkäyviä ihmisiä.

Politiikan asiantuntija REIN TOOMLA pitää lastenvapauttamistempausta Viron vihreän liikkeen vaalikampanjan alkupaukkuna.

”Käsittämätöntä on kuitenkin se, miksi vapautettiin lapsia. Lapsethan eivät voi äänestää”, ihmettelee TOOMLA. ”Enkä usko, että tämä teko lapsien vanhempiakaan erityisesti ilahduttaa, He kun ovat vuosikausia olleet päiväkotijonossa ja lopulta paikan saaneet, ja nyt tulevat jotku hullut ja päästävät lapset vapaaksi. Se ei kyllä vihreiden kannatusta nosta kansan piirissä”, on TOOMLAN varma mielipide.

Yksi vihreittein elintavan puolestapuhuja MAREK STRANDBERG myöskin tuomitsee aktivistien teon, vaikkakin inhimillisesti ottaen ymmärtää heitä. ”Kyllähän kaikki lasten vanhemmat tietävät itsekin, että suurin osa lapsista ei halua mennä päiväkotiin, koulusta puhumattakaan”, sanoo STRANDBERG, ”Jos se aikainen herääminen Viron kylmään ja kosteaan syksyyn ... brrr!”

STRANDBERGIN mielestä vihreät tekivät virheen siinä, että he eivät tarjonneet vapautetuille lapsille päiväkodin sijalle mitään vaihtoehtoa.

”Pelkästään lasten kaupunkiin päästäminen ei ole ratkaisu. Lapset ovat yleensä kilttejä, ne ovat tottuneet olemaan päiväkodissa, eivätkä ne tule toimeen villissä kaupunkiympäristössä. Luultavasti monet niistä eivät löydä kaupungista edes ruokaa, vaan joutuvat kärsimään nälästä. Vihreiden olisi pitänyt viedä lapset elokuviin, teattteriin, eläintarhaan tai johonkin leikkipuistoon, Mutta nyt voi sanoa, että halusimme parasta, vaan kävi niinkuin yleensäkin käy”, toteaa STRANDBERG.

Tilanne on todella huolestuttava, sillä tähän aamuun mennessä poliisi on tavoittanut vain muutamia lapsia, mutta suurin osa vaeltelee edelleen pääkaupungissa ympäriinsä. Kaikkien lasten löytymisen suhteen poliisi ei anna paljon toivoa.

”Lapsihan on pieni, siitä on paljon vaikeampi löytää kuin aikuista”, selittää poliisilaitoksen pääjohtaja RAIVO ARG. ”Varmasti monet ovat jo pudonneet viemärikaivoihin tai menneet pikkuaukoista lukittuihin tiloihin. Mintenkäs niitä sieltä etsitään? Pienen kokonsa takia lasten on myös helppo lyöttäytyä kaiken maailamn porukoihin. Ja voihan olla, että joku lapsi sai vapautuksesta sellaisen innoituksen, että se ei haluakaan enää antaa ottaa itseään kiinni”, mietiskelee AEG eri vaihotehtoja.

Tallinnan kaupunginjohtaja JÜRI RATAS oli lasten vapauttamisesta todella murheellinen ja pyysi poliisia etsimään lapset nopeasti. ”Vaikea on kuvitella Tallinnaan vihamielisempää toimintaa. Ajatelkaa, mitä taahtuisi, jos vihreät vapauttaisivat vielä enemmän lapsia. Tilanne ei olisi enää hallinnassa”, painottaa RATAS.

Kaupunginjohtajan mielestä vihreät voisivat vapauttaa eläimiä ja vankeja tai ampukoot vaikka jonkun poliitikon, mutta jättäkööt – Jumala nähköön – lapset rauhaan. ”Kuvitelkaapa nyt sellaista tilannetta, kun keskellä työpäivää päästetäisiin kadulle kaikkien koulujen lapset”, kummastelee kauhulla sitä tilannetta mielessään RATAS. ”Sehän olisi hullujenhuone! Ensimmäisessä vapauden huumassa ne voivat saada aikaan vaikka mitä! Kun niitä vielä joku opposisiopoliitikko yllyttää, Tilanne voi johtaa vallankumoukseen tai kaupunginhallituksen vaihtamiseen”, sanoi RATAS ääni väristen.

Poliisi tekee kaikkensa päästäkseen lapset vapauttaneiden vihreiden aktivistien jäljille. Todistajien mukaan tapahtuman aikaan nämä aktivistit olivat pukeutuneet oravan, ketun ja karhun näköisiin naamiohin. Eilisaamuun mennessä poliisi oli tavoittanut jo seitsemän oravaa, neljä sutta ja kaksi karhua. Joista kaksi viimeksi maintittua löytyivät Talliinnan eläintarhasta.

KRANAADIN LASTENTOIMITUS


(Vapaasti kääntänyt Antero Pasanen)